A Elx rep gran importància l'agricultura i la vida rural, ja que és una ciutat que està envoltada de més de 200.000 palmeres, quasi una per habitant; entorn d'este bosc de palmeres s'ha desenvolupat tota una cultura, inclosa una xarxa de reg implantada pels àrabs, als qui devem la base del que hui és una dels seus senyals d'identitat més recognoscibles, el Palmerar d'Elx (Patrimoni de la Humanitat UNESCO any 2000). De tot això aprendrem en esta especial ruta.
Abans van estar els romans, que van arribar després dels ibers, a la cultura dels quals pertany l'enigmàtica escultura de la Dama d'Elx, que va ser descoberta en el jaciment arqueològic de L'Alcúdia, antic assentament íber i romà, i lloc situat en una d'eixes partides rurals del Camp d'Elx. A destacar també el Museu Escolar de Puçol, amb el que finalitzarem la ruta, que és un Projecte Educatiu-Museístic que es desenvolupa des de 1968 a l'escola de la pedania rural de Puçol. La seua importància radica a ser el primer projecte europeu reconegut per UNESCO en el Registre de Bones Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, tercer Patrimoni d'Elx. De la labor de recuperació i salvaguarda desenvolupada per diverses generacions, sorgix una col·lecció que conforma el museu etnogràfic d'Elx, amb registres orals i un fons aproximat de milers d'ítems.
El Camp d'Elx marca el seu propi ritme. Des de la Reconquesta per part del rei Jaume I d'Aragó, el terme municipal d'Elx es dividix en partides rurals, també anomenades pedanies, els límits i el número de les quals han anat variant al llarg del temps. Actualment, el Camp d’Elx continua conservant la seua essència rural i el seu atractiu paisatge en les seues 30 partides rurals, les diferències i els trets comuns de les quals formen una identitat pròpia. En ell es conserven, al costat de nombrosos exemples d'habitatges tradicionals, rellevants cases senyorials de propietat privada.
Es creu que van ser els cartaginesos els que van introduir el magraner en terres mediterrànies arran de les guerres Púniques. A mitjan s. XIX, l'olivar va començar a substituir-se a Elx per horts de magraners i les primeres referències comercials daten de 1864. Però encara queden alguns d'eixos olivars en estos camps d'Elx i parlarem d'ells en l'Almàssera El Tendre, empresa centenària els orígens de la qual es remunten al 20 d'Abril de 1839, sent la més Antiga del Baix Vinalopó, referent de la gran tradició olivarera.
Donarem inici de l'experiència en la partida d'Alzabares, el punt de trobada de la qual serà en l'Almàssera del Tendre, on es realitzarà en primer lloc una visita a les instal·lacions on es realitza la producció d'oli i al museu d'esta almàssera tradicional. A continuació, realitzarem un desdejuni-degustació amb oli de la pròpia almàssera i altres productes locals.
La següent parada es realitzarà dins de l'àrea de la centuriació romana, al costat del jaciment arqueològic de l´Alcúdia, on s'explicarà en què consistix esta centuriació i com ha perviscut en el temps. Seguidament, la ruta continuarà fent una parada en l'encreuament dels canals de regs de Llevant i el Progrés, anomenat el Pedestal, destacant la importància d'estos regadius al Camp d’Elx.
Posteriorment, es continuarà amb una visita al Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol, per a conéixer la seua col·lecció permanent i fons, realitzant també un taller d'artesania de palma blanca.
Desdejuni amb productes típics
Avanzatour
622 20 22 10
turismo@avanzatour.es
ESSÈNCIES és un projecte de FADIT |
Mapa web inici |
ESSÈNCIES és un projecte de FADIT
FADIT. FEDERACIÓ ALACANTINA PER AL DESENVOLUPAMENT I LA INNOVACIÓ TERRITORIAL.
Camí del Molí, 1
03841 Alcosser de Planes - Alacant
info@fadit.org